Изучавай, мечтай, откривай ...

  

Описание

Програмата е потвърдена!

11.04.2018 – 21.04.2018

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Арийте", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални  въпроси. Отговорите  ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

Цена на човек в двойна стая: 1899 евро (3714 лева)

Доплащане за единична стая: 350 евро (685 лева)

Дете в двойна стая на допълнително легло -  1399 евро(2736 лева)

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени летищни такси;
 • 8 нощувки в 4 звезден хотел;
 • 1 нощувка в Кервансарай;
 • Пълно изхранване по време на програмата
 • Опитен местен гид по време на тура;
 • Транспорт с климатизиран автобус;
 • Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;
 • Опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите“.

Цената не включва:

 • Бакшиш за местния шофьор и гид;
 • Виза – 75 евро/ Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите/.
 • Лични разходи.

 

Необходими документи за виза:

 • Дигитална цветна снимки – паспортен формат
 • Попълнен визов формуляр
 • Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане

 

Забележка:

** Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

 

 

Предимства на програмата:

 • Пети пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място.
 • Отличен гид, запознат в дълбочина с източните религии и култури.
 • Местен гид, работещ постоянно с нашите групи.
 • 4 звездни хотели, проверени многократно на място.
 • Изхранване в проверени ресторанти с местно меню.
 • Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 45 дни преди тръгването.

Ден 01: София – Шираз

Групата се събира на летище София в 18.00 часа.

Следва полет QR 226 за Доха в 20.30 часа. Кацане в Доха в 01.10ч.

Следва полет QR 476 за Шираз в 02:10ч.

 

Ден 02: Шираз

Пристигаме в Шираз рано сутринта 04.55 часа. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партнъор. Трансфер  и закуска. Настаняване около 16ч. след завършване на сити тура. Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram&Naranjestan garden, Nasir-ol-molk Mosque, Saadi mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Royal 4 star hotel.

 

Ден 03: Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – Язд

На път за Язд минаваме през известната врата на Корана и след  40 км. достигаме Персеполис -  церемониалната столица на  Ахаменитите от  550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално трима от тези велики царе. Пристигаме в Пасагард – още една от древните столици на Персите, където разглеждаме гробницата на Кир велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Dar,  достигаме Язд – пустинната столица на Иран и световен център на Зороастризма. Нощувка. http://dadhotel.com/.

 

Ден 04:  Язд

Язд е много древен град. Дори Марко поло е отбелязал чудесата  които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент, за да го има животът.  Ще минем през историческия площад. Като завършек ще видим и мистичните игри наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. Нощувка. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. http://dadhotel.com/.

 

Ден 05: Язд  - ZeinAldin Caravansary в средата на пустинята

След закуска се отправяме към прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана почти до края на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно и съпреживяват своята мистична религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място. След това достигаме до  ZeinAldin Caravansary – място спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от хиляда и една нощ. Навсякъде има  килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са  правили древните пътници по това жизненоважно трасе между изтока и запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansary .

 

Ден 06: ZeinAldin – Исфахан

Сутрина след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме  и веднага се отправяме към вторият по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка  http://sheykhbahaeihotel.com/.

Ден 07: Исфахан

Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Завършваме деня с прочутите мостове над реката. Нощувка  http://sheykhbahaeihotel.com/.

 

Ден 08: Исфахан – Техеран

След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Обяд в Абиане. Следва кратка спирка  в Кашан. Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка http://enghelab.pih.ir/

 

Ден 09:  Техеран

След закуска посещаваме Археологическия музей и музея на ислямското искуство. Първият покрива периода от древна Персия до 648 година от новата ера, а другият всичко след това. Следва дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан и накрая завършваме деня с посещение на кулата Милад.

Нощувка. http://enghelab.pih.ir/

 

Ден 10: Техеран

След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца  Саад Абад и централния пазар – най-големия  в тази част на средния изток. Свободно време за да се загубите в него.

Нощувка. http://enghelab.pih.ir/

 

Ден 11: Техеран – София

Рано сутринта в 02:30ч. трансфер  до Tehran International airport за полет обратно към България (QR 491  Техеран – Доха /   05:35ч.-  06:10ч.). Полет QR227 Доха – София в 07:05ч. Кацане в София в 12:05ч. на същия ден.  Край на програмата.

 

 


За контакти

Агенция: МГ Травел
082838898
Код: 7000
Русе, ул. Муткурова 36А
ИранИранИранИранИранИран
MGtravel © 2012